Blog Yazıları

Zaman Damgası ile Eser Tescil

ile:
Like Up:
Like Down:
Üretildi:
03 Oca 2020

Zaman damgası ile eser tescil nasıl yapılır diye aklınıza gelen soruyu cevaplamaya çalışacağız. İlk etapta dijital ortamda bir eser roman, şiir, müzik notası, çekilen harika bir fotoğraf daha birçok örneklerini çoğaltabileceğimiz eserleriniz nasıl olurda tüm noterlerin kapalı olduğu bir zamanda bilgisayarımın başında birkaç işlemle tescil ederek çalınmalara karşı zaman damgası ile eser tescili yapabilirim diye düşünüyorsunuzdur.

Aslında zaman damgası ile eser tescili çok basit bir örnekle anlatacak olursak, kamera çekilen fotoğrafın saatini ve tarihini kaydeder, bilgisayar kaydedilen ve düzenlenen belgenin saatini ve tarihini kaydeder. Sosyal medya gönderisinde tarih ve saat kaydedilmiş olabilir. Bunların hepsi bir zaman damgasının örnekleridir. Tek bir farkla yerel bilgisayarınızda yapılan zaman damgası hukuksal olarak hiçbir şey ifade etmez. Eser tescil işlemini zaman damgası ile yapıldığının ispatı sadece bağımsız ve yasal bir kurum tarafından da onaylanması gerekmektedir.

Şöyle bir senaryo düşünün: bir resim yaptınız, bir fotoğraf çektiniz, şiir yazdınız, müzik notası yazdınız, bir fikir düşündünüz yada bir sözleşme yaptınız. Bunları korumak amacı ile sahip olduğunuz bir elektronik imza ile imzaladınız. Ama yüklenici ara firma değerli eseriniz ile ilgili bilgi sızdırdı ve eserleriniz başkaları tarafından ele geçirildi. Bunun gibi yasal bir ortamda, sadece bir zaman damgasına sahip olmak yeterli değildir. Eseriniz imzalandığı tarihe kadar gelirse, imzanın zaman damgasının geçerli olduğunu, belgenin gerçekten imzalandığında imzalandığını söyleyebilmeniz gerekir. Bir makinede yerel olarak tarih ve saati değiştirmek zor olmadığından, sistem saatlerine dayanan zaman damgaları yeterli değildir. Ayrıca, bir belgenin veya PDF'nin değiştirilmiş, oluşturulmuş ve son erişilen tarihini değiştirmenize izin verecek çeşitli çevrimiçi araçlar vardır. İşte tam burada zaman damgası hukuksal olarak ilk bu eser ile ilgili tescil işlemi sizin yaptığınızı ispatlayabilirsiniz.

Zaman Damgası ile Eser Tescili Güvenilir mi?

Zaman damgası ile eser tescili güvenlik söz konusu olduğunda zaman damgası burada devreye girer. Bu tür zaman damgaları, güvenilir bir üçüncü taraf tarafından güvenli uyumlu donanım kullanılarak oluşturulur, bu nedenle yerel bir kullanıcı tarafından manipüle edilmezler. Güvenilir zaman damgası, zaman damgasındaki tarihin doğru olduğunu ve tahrif edilmediğini yüksek bir kesinlikle söyleyebileceğiniz anlamına gelir. Doküman alıcıları, dokümanın ne zaman elektronik olarak imzalandığını ve zaman damgasının kefil edildiği tarihten sonra dokümanın değiştirilmediğini doğrulayabilir. Zaman damgası kullanarak kuruluşlar fikri mülkiyetlerini koruyabilir ve zaman damgalarını güçlü yasal denetlenebilir kanıt olarak kullanabilir.

Zaman damgası ile eser tescili yapmak istediğinizde etescil.com size sunduğu pratik ve güvenli alt yapısı sayesinde eser çalınmalarına son verir size ait olan ve emeğiniz olan şiir, tez, makale, bilimsel çalışma, fikir, müzik notası, fotoğraf gibi çalışmalarınıza eser tescili yapabilir ve zaman damgasını kullanabilirsiniz.

Henüz yorum yok...

Yorum yazınız

87942

Karakter Limiti 400