Uluslararası Tasarım Tescil

Sizin İçin Ne Yapabiliriz?


Uluslararası Tasarım Tescil

Uluslararası platformda tasarımların tescil edilebilmesi mümkündür. Türkiye’de uluslararası tasarım tescil işlemi Lahey Anlaşması kapsamında gerçekleştirilmektedir. Lahey sistemi olarak da adlandırılan uluslararası tasarım tescil sistemi kolay ve ekonomik bir şekilde tasarımların tescilini sağlayabilmektedir.

Lahey Anlaşması genel olarak üç metinden oluşmaktadır. Bunlardan 1999 Cenevre Metni’ne Türkiye tarafından katılım gösterilmiştir. Türkiye’nin katılım gösterdiğine dair ilan 2004 yılında Resmi Gazete’de yayınlanarak yürürlüğe girdi. Dolayısıyla 1 Ocak 2005 tarihinden itibaren uluslararası tasartım tescili için Türk Patent Enstitüsü (TPE) müracaat kabulüne başladı.

Lahey sisteminin sağladığı en büyük fayda, birden fazla ülkede tek tek başvuru yapmak yerine tek başvuru ile birden fazla ülkede tasarımın tescil ettirilebiliyor olmasıdır. Ancak bunun için elbette seçilen ülkelerin Lahey’e taraf ülkeler olması gerekmektedir.

Uluslararası Tasarım Tescili Başvurusu Nereye Yapılır?

Lahey sistemine göre uluslararası tasarım tescil başvurusu Uluslararası büro olan WIPO’ya yapılabilir. Ülkemizde faaliyet gösteren TPE ulusal ofislerden biri olduğu için TPE’ye de başvuru yapılabilmektedir.

Uluslararası Tasarım Tescili İçin İstenen Belgeler Nelerdir?
- Başvuru formu
- Tasarıma dair resimler ve görsel öğeler
- Başvuru ücretinin ödendiğine dair dekont
- Tek bir başvuru ile birden fazla sayıda tasarımın tescil talebinde bulunulabilir. Ancak bu rakam makimum 100 tasarım olmaktadır.

Uluslararası Tasarım Tescili Koruma Süresi Nedir?

Uluslararası tasarım tescili ilk aşamada 5 yıl koruma süresi sağlamaktadır. Bu sürenin sonunda 5’er yıllık koruma süresi uzatma talebinde bulunulabilir. Ancak tescil süresi uzatma talebi her ülkeye ayrı ayrı bildirilmektedir. Ayrıca toplamda uzatma süreleri ile birlikte tescilin ne kadar koruma altında tutulabileceği de ülkelerin mevzuatlarına göre değişim göstermektedir. Türkiye’de uluslararası tasarım tescil koruma süresi toplamda 25 yıldır. Bu sürenin sonunda tasarım halka mal olur.